Producenci
Promocje - wysokiej jakości produkty w niskich cenach. Skorzystaj ze świetnej oferty!
Stojo Kubek składany 355 ml Carbon
Stojo Kubek składany 355 ml Carbon
65,00 zł 59,00 zł
szt.
Talerz z otrąb 24 cm Biotrem (50 sztuk)
Talerz z otrąb 24 cm Biotrem (50 sztuk)
50,00 zł 45,00 zł
szt.
Stojo Kubek składany 355 ml Ink
Stojo Kubek składany 355 ml Ink
65,00 zł 59,00 zł
szt.
Stojo Kubek do kawy składany 355 ml Mint
Stojo Kubek do kawy składany 355 ml Mint
65,00 zł 59,00 zł
szt.
Stojo Kubek składany 355 ml Dove
Stojo Kubek składany 355 ml Dove
65,00 zł 59,00 zł
szt.
Mokosh Peeling solny do ciała Żurawina 300g
Mokosh Peeling solny do ciała Żurawina 300g
65,00 zł 45,00 zł
Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem 300 g
Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem 300 g
65,00 zł 45,00 zł
Talerz z otrąb 28 cm (50 sztuk) Biotrem
Talerz z otrąb 28 cm (50 sztuk) Biotrem
60,00 zł 52,00 zł
szt.
Talerz z otrąb 20 cm Biotrem (50 sztuk)
Talerz z otrąb 20 cm Biotrem (50 sztuk)
45,00 zł 40,00 zł
szt.
Stojo Kubek do kawy składany 355 ml Sky
Stojo Kubek do kawy składany 355 ml Sky
65,00 zł 59,00 zł
szt.
Vegano Italiano, czyli boska wegańska kuchnia włoska 0

Kochamy Włochy. Spędziliśmy tam nasz miesiąc miodowy, zjedliśmy tonę oliwek, pomidorów w każdej postaci, okrągłych i podłużnych bakłażanów, pizz i past. Najbardziej pokochaliśmy Sycylię, gdzie bogactwo warzyw jest tak ogromne, że potrawy wegańskie nie są niczym dziwnym. Nie polegają na niedodawaniu domyślnego mięsa, są naturalne jak oddychanie. Dlatego kiedy nasi przyjaciele, Ania i Przemek, na rocznicę ślubu sprawili nam książkę „Vegano Italiano” podskoczyliśmy z radości. Nie mogło być lepszego prezentu. Oto wrażenia z lektury.

 

 

 

To bardzo przyjemna książeczka. Przypomina raczej zeszyt z przepisami, niż współczesne drukowane na znakomitym papierze książki kucharskie. Pamiętacie takie zeszyty? Moja mama do tej pory ma ich kilka. Kolekcjonowała w nich receptury spisane z czasopism, a częściej podyktowanych przez znajome, sąsiadki, ciotki, babcie i babciociotki. Do tej pory nie wiem, jak się w tym mogła w tym połapać, ale jakoś dawała radę i to ze znakomitym skutkiem (Mamo, robisz najlepsze pierogi na Ziemi!).

„Vegano Italiano” jest właśnie takim zeszytem z przepisami. Proporcje nie są precyzyjnie opisane, w większości przypadków przy potrawach nie ma zdjęć. Niektórzy odbierają to jako wadę, ale mnie szczerze mówiąc to cieszy… ilekroć kombinuję z przepisami ze popularnych blogów, to – o ile dania wychodzą, nieskromnie powiem, pyszne – to wizualnie zawsze są mnie atrakcyjne. I smutno, i kompleksy 😉 Tu jesteś wolni od pokusy porównań!

Autorka Rosalba Gioffré nie jest młodą dziewczyną, a kobietą w sile wieku, która zainteresowała się kuchnią wegańską bardziej z ciekawości niż z ideowego zaangażowania. Najpierw zapędziła się w mniej sobie znane rejony, do kuchni azjatyckiej i fusion. Aż wreszcie poszła po rozum do głowy i sięgnęła do kuchni z dzieciństwa, która i tak była skromna w mięso i masło.

„Okazało się, że naprawdę mam z czego czerpać. Inspiracją stały się dania, które nauczyłam się gotować, kiedy byłam małą dziewczynką. Zrozumiałam, że mam do dyspozycji nieskończone wariacje na temat tradycyjnej kuchni mojego urodzenia – Kalabrii oraz Toskanii – regionu, w którym szczęśliwie dorastałam (…) zaczęłam myszkować wśród tradycyjnych przepisów z innych regionów Włoch, gdzie znalazłam ogromne bogactwo przepisów oraz takich, które prosta modyfikacja przekształci w wegańskie”.

Jakie to proste, prawda? 😊

 

 

Przepisy w książce są podzielone na cztery sezony. Wiadomo: wiosna, lato, jesień, zima. Przykłady receptur: faszerowane cebule z piekarnika, diabelskie bakłażany, makaron z sałatą rzymską, lazania ze szparagami, gruszki w czerwonym winie…

 

 

Składniki z jakich gotuje Rosalba są w Polsce ogólnodostępne: bakłażany, pomidory, cukinia, papryczki peperoncino, pietruszka, czosnek, itd. Lubi korzystać z oleju arachidowego. Czasem pojawiają się okrągłe bakłażany, świeże karczochy, czy rzadsze u nas rodzaje makaronu. Ale nie ma czym się przejmować, sama Rosalba podkreśla, że jej książka jest tylko inspiracją do domowego kombinowania.

Książka ośmiela, jest w niej luz i włoska kulinarna nonszalancja – nie mylona z niedbałością. Polecam! 

PS. A jeśli nie przekonuje Was kuchnia włoska (istnieją takie osoby?) to warto choć pochylić się nad zasadniczą myślą autorki. Kuchnia wegańska nie musi być dziwaczna. Może, a nawet powinna być na co dzień prosta, szybka, zdrowa. Wystarczy sięgnąć do tego co najlepiej znamy, co najbardziej kochany, trochę poszaleć… a później spróbować się nie przejeść! Bawmy się w kuchni!

 

Tytuł: Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej. Ponad 150 przepisów

Autorka: Rosalba Gioffré

Przekład: Agata Pryciak

Wydawnictwo: Muza, 2018, 192 str.

 

Zapytacie, co u nas znajdziecie z włoskiej kuchni? Służymy!

* Kawa Fair Trade Espresso - Włochy słyną ze znakomicie przygotowywanego espresso. Jeśli ma być dobre, to musi być fair trade!

* Wegański parmezan – trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez tego pysznego dodatku

* Wegański ser do pizzy - topi się smakowicie!

Vegan Meaty Mix - mieszanka do przygotowania zastępnika mięsa mielonego z włoskimi przyprawami. Jesteśmy fanami produktów od NewFood i szczerze polecamy!

* Czarna sól + śmietanka – w sam raz wegańską carbonarrę

* Gotowe danie makaron Napoli oraz sos bolognese w proszku – coś dla leniuszków i w wiecznym pośpiechu

* 3-litrowa oliwa - na zamówienie możemy sprowadzić dla Was duże opakowanie ekologicznej oliwy. A wiadomo – oliwy nigdy za wiele!

Komentarze do wpisu (0)

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Nie ominą Cię informację o promocjach i nowościach
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl